Leestijd: 7 minuten

Het viel me gister al op, dat er een nieuwe VPS aanbod was naast de BladeVPS lijn van TransIP.

Vandaag was ‘toevallig’ de officiële aankondiging.

Een mooi verhaal, maar klopt het ook?

Introductie

Prijs versus prestatie

Het benoemde C4 model mag dan het meest populaire zijn in de line-up.

Mijn Requirements

Het toeval wil dat ik gister ook al aan het etalageshoppen was bij mijn favoriete serverboeren: Kimsufi, Hetzner, OVH, en OneProvider. Niet alleen vanwege dit eerdere bericht: https://www.woocare.nl/amazemedia-webserver-upgrade-benchmarks-en-controlpanels-vergelijkingstest/ maar ook voor experimenteren met opzetten van een Ubuiqity Unifi NVR server in de cloud. Zijsppor: Wat een EKPC projectje wordt voor Toolbox Emmen.

Wordt dat met een nieuwe ‘PerformanceVPS’ van TransIP? Geen idee!

Dat gaan we uitzoeken in onderstaande artikel.

Performance C2 specificaties

>> screenshot volgt snel <<

Installatie

De installatie handleiding opgevolgd met SSH user-keys; was even puzzelen.

Voor OS gekozen voor een kale Ubuntu 20.04 LTS installatie via de KVM console. Zónder packages dus. Zelfs niet de SSH server. Alles lekker basic voor snel kunnen testen.

TransIP PerformanceVPS C2 benchmarks

Meten is weten tenslotte!

SpeedTest.net CLI benchmark resultaten

Gebruikte commando’s:

sudo apt install speedtest-cli
speedtest-cli --share >> speedtest-results.txt

Dat is ruimschoots 2x sneller dan een Vultr High Frequency op basis van uplink connectie snelheid!

LEES óók  AmazeMedia.NL - Webserver Upgrade, Benchmarks, en ControlPanels vergelijkingstest

Bench.sh resultaten

Bevestigd opnieuw de snelheden. En de NVMe is ook ruim 25% sneller dan een Vultr HFC.

Geekbench CLI benchmarks

Voor beide benchmarks zijn de gratis versies van https://www.geekbench.com/ gebruikt.

Geekbench 4 Benchmark resultaten

>> screenshot volgt nog <<

Bron: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/16271118

Script gebruikt om benchmarks te kunnen uitvoeren:

wget http://cdn.geekbench.com/Geekbench-4.4.4-Linux.tar.gz && tar xfz Geekbench-4.4.4-Linux.tar.gz && Geekbench-4.4.4-Linux/geekbench4  --arch 64bit --upload

Geekbench 5 Benchmark resultaten

>> screenshot volgt nog <<

Bron: https://browser.geekbench.com/v5/cpu/8905236

Script gebruikt om benchmarks te kunnen uitvoeren:

wget http://cdn.geekbench.com/Geekbench-5.4.1-Linux.tar.gz && tar xfz Geekbench-5.4.1-Linux.tar.gz && Geekbench-5.4.1-Linux/geekbench5  --arch 64bit --upload

Geekbench conclusies

Hmm, lastig. De 2.6GHz AMD EPYC cores, een getal uit het vorige bench.sh benchmark, haalt niet de performance van 3.8 GHz Skylake cores van Vultr High Frequency. Ik zal deze week een los artikel schrijven zodat je beter kunt vergelijken. Maar kan je ook mijn Geekbench profiel bezoeken om zelf tot die conclusie te komen al: https://browser.geekbench.com/user/92840

Alle hypervisors binnen dit platform zijn voorzien van 2nd Gen AMD EPYC-processors met een boostkloksnelheid van 3,3 GHz. De vCPU’s wijzen we dedicated toe aan jouw VPS. Dat betekent dat jouw cores alleen door jou gebruikt kunnen worden.

transip.nl/vps/performancevps/

TransIP PerformanceVPS C2 User Review

En wat valt er verder nog over te zeggen?

Welnu er gaat niets boven kijken & vergelijken!

Snelheidsconclusies

Lijkt me duidelijkheid; subliem! De 2,5Gbit wordt ruimschoot waargemaakt. Elders zit je voor dat soort snelheden in het $100+ segment.

Maar wat heb je aan die snelheden als er cap zit op traffic?

VPS Traffic bandbreedte

Er zit 5GB traffic bij. Dat is bijna het dubbele t.o.v. de concurrentie in dit prijssegment. En ook niet geheel onbelangrijk: het is ‘pooled traffic’. D.w.z. wanneer je meer Virtual Private Servers host bij TransIP, dan kan je de traffic van inviduele producten bij elkaar optellen.

LEES óók  AmazeMedia.NL - Webserver Upgrade, Benchmarks, en ControlPanels vergelijkingstest

Schaalbare virtuele hardware

Waar TransIP al vanaf het begin van haar BladeVPS introductie in uitblinkt is ‘echte’ virtualisatie upgrades. Dus wanneer je server tijdelijk meer nodig heeft? Hoef je niet te upgraden naar een hogere Performance VPS, maar je kunt ook tijdelijk (of permanent) meer RAM geheugen, SSD NVMe ruimte en/of extra CPU cores erbij kopen.

>> screenshot volgt snel <<

Zonder vanaf je C2 (bijvoorbeeld) te hoeven upgraden naar als de C4, C8, C16 of zelfs C32. Ookal kan dat wel!

SMTP-relayserver standaard inbegrepen!

Dit scheelt véél geld, alsmede moeite.

TransIP SMTP-relayserver limieten: 60 mails per minuut, 250 mails per uur, 1000 per dag.

Het haalt het niet bij een professionele SMTP relay service zoals die van Mailgun of Sendgrid, maar beter dan de gratis gmail relay bijvoorbeeld. Meer info over limieten: https://www.transip.nl/knowledgebase/artikel/364-wat-vps-mailservice-zorgeloos-mailen/

Nadelen?

Ja die zijn er zekers wel! Eigenlijk dezelfde als de met de BladeVPS serie. Mocht je die nog niet kennen? Dan hier enkele op een rij:

Géén pre-installed besturingssystemen

Ik ervaar dit zelf als een voordeel: het moeten doen van handmatige installaties. Maar dat betekent wel dat enige basis kennis van Linux installaties vereist is.

Beperkte apps

Of eigenlijk geen, maar kan je nog wel kiezen uit de top 3 bekende controlpanels (zoals in de screenshot bovenaan al te zien was).

Géén Marketplace

Om het vorige punt te omzeilen zeg maar. Persoonlijk lig ik er niet wakker van. Een ruime keuze uit besturingsysstemen maakt een hoop goed. Vermeldingswaardig zijn Windows server en RancherOS voor docker minimalistische Docker omgevingen.

LEES óók  AmazeMedia.NL - Webserver Upgrade, Benchmarks, en ControlPanels vergelijkingstest

NL only

Een andere uitdaging blijft dat de servers van TransIP in Nederland staan. Geen probleem wanneer je website publiek uit vnl. Nederland komt. Maar stel dat je b.v. een website hebt voor de Engelse of Aziatische markt? Dan blijf je beter uit met het plaatsen van een server op het continent / land waar je bezoekers vandaan komen. Ondanks de 2,5Gbit uplink snelheden. Dan blijven partijen als Vultr en Digital Ocean bestaansrecht hebben.

Géén onbeperkte snapshots

Functionaliteit die ik bij Vultr vaak gebruik (al sinds 2015). Bij TransIP krijg je er 1 gratis, en daarna moet je er voor betalen. Zal je het veel gebruiken? Nee waarschijnlijk niet, maar ik wel.

Géén betaling per minuut

Nee niet voor de telefonisch helpdesk of hijglijn, maar de VPS hosting kunnen aftikken per minuut. Netals voorgaande punt eigenlijk ook DevOps functionaliteit.

Samengevat

Ja! Ik kan hier wél wat mee!

Ondanks de vele nadelen. Zaken waarvan — als je ze op voorhand weet – kan incalculeren; zodoende dat ik het toch even benoem. Ik hou mijn C2 in ieder geval.

Gekozen voor een Ubuntu 20.04 LTS installatie i.c.m. aaPanel OLS + Redis webstack uit het eerder benoemde:

Ookal zal de TransIP PerformanceVPS niet worden ingezet voor de AmazeMedia server zelf. Eerder voor de pijlers die het dak van de tempel stutten. Voor meer info bekijk: