Leestijd: 8 minuten

Dit zou een ‘WHMCS thema‘ weekend worden, nadat ik de tijdelijke AmazeMedia BV website af zou hebben.

Tja eenvoudiger gezegd dan gedaan.

AmazeMedia.NL Webserver upgrade ?

We hebben al een paar weken problemen met de Managed Cyberpanel / OpenLitespeed webserver van Webservicedienst.nl namelijk. Opzich niets ten nadele van hun, wij — als in onze rol als Linux VPS systeembeheerder van ComputerNerdinside.com — beheren die server namelijk. Eerst waren de problemen latent aanwezig dus had het weinig prioriteit, de afgelopen dagen werkt het vaker slecht of niet dan wel. Dat uit zich in trage laadtijden van 3-5seconden, of error 503 timeouts.

Gister bleek echter dat de problemen er ookal waren voor de upgrade van Cyberpanel v2.0.0 naar v2.1.1 van twee dagen geleden. En dat is op z’n zachtst gezegd niet fijn! Zodoende een nieuwe server aan het bouwen, en alle projecten over te zetten, zonder dat clienten daar onder leiden. Onderwijl — in mijn rol als Growth Hacker bij Amaze Media — een uitstekende gelegenheid om eens te experimenteren wat er anno 2021 nog meer mogelijk is met Open-Source controlpanels.

Webserver Benchmarks

Laten we direct beginnen, want heb eigenlijk helemaal geen tijd om uitgebreid te gaan bloggen!

CPanel – Shared hosting – webservicedienst.nl

Volgt later …

De shared hosting account volstond namelijk niet voor onze complexe WordPress omgeving. Lees: barste uit haar voegen met slechts de helft in het aantal plugins.

LEES óók  TransIP Performance VPS C2 Benchmark User Review

Overstap naar een Virtual Private Server (VPS) omgeving

De test configuratie:

  • Model VPS: Vultr High Freqency $6
    Datacenter location: Amsterdam, NL
  • Specificaties server: 3.1 GHz thread, 1GB RAM, 1GB swap, 32GB NVMe SSD
  • Uplink snelheid: 1GBit

Qua software is in alle gevallen, tenzij anders vermeld, de laatste versie van WordPress gebruikt (5.72) i.c.m. PHP-FPM 7.4.20 en onze AmazeMedia.NL live testcase gebasseerd op Elegant Themes Divi Builder (0 downloads) met 40 andere plugins. Waaronder de gratis versie van ‘WP Fastest Cache’.

Voor terugplaatsen van de site op ieder server hebben we gebruik van de laatste versie van Duplicator Pro (0 downloads) .

High Frequency Plesk – VPS server (Apache met Nginx cache) Benchmarks

Opmerking: Deze server hebben we zelf opgezet. Is dus niet van webservicedienst.nl zelf; ookal zal het resultaat gelijkwaardig zijn, aangezien we allebei hosten bij dezelfde partij en onze configuratie skills niet voor elkaar onderdoen.

Plesk High Frequency benchmarks

Bron: https://tools.pingdom.com/#5e92498374000000

Conclusie: Ongeschikt! Want … het lijkt best okay. C-ranking is niets om enthousiast om over te zijn, maar er heeft nog geen SEO optimalisatie plaatsgevonden. Veel erger is dat deze webserver configuratie regelmatig de CPU zet op 100%, en dan rijkelijk strooit met error 502 / 503 timeouts of het database proces eruit klapt. En dat was juist de reden dat we van de webservicedienst.nl webserver afgingen. Dus of we moeten de server upgraden met betere hardware, of we moeten opzoek naar iets beters wat minder resources verbruikt ..

VestaCP – VPS Server (NGINX) Benchmarks

Niet meegenomen in de test. Ondanks dat ik er in 2017 nog razend enthousiast over was. Zie: “[GUIDE] WordPress at Ubuntu 16.04 NGINX PHP(7)-FPM + Redis Object Caching FIX = FTL”. Dus ik erken de kracht van de LLMP / LEMP / NGINX stack. Helaas, ben ben ik twee keer te vaak gehacked toen ik VestaCP gebruikte, en nooit meer elders. Dus vandaar dat ik verder kijk ..

Cloudpanel 1 – VPS Server (NGINX) Benchmarks

Volledig nieuw voor me. Op mijn radar gekomen, omdat er een kant-en-klare configuratie image van staat op Vultr. Ook niet bepaald newbie friendly trouwens qua installatie, maargoed; toch maar even snel kijken of wat het is.

LEES óók  TransIP Performance VPS C2 Benchmark User Review

Screenshot wordt aan gewerkt!

Bron: https://tools.pingdom.com/#5e9278f374400000

Hmm. Niet veel beter dan Plesk. Op naar de volgende kandidaat:

aaPanel – VPS Server (NGINX) Benchmarks

Ik zal in de conclusie onderaan dit artikel delen waar ik dit pareltje vandaan gehaald heb!

Bron: https://tools.pingdom.com/#5e9283216e000000

Huh? Dat is raar! Wel een B-grade, maar laadtijden die buitensporig hoog zijn. Dezelfde test nogeen keer alleen dat met Redis 6.2 en de WP plugin:

Nieuwe resultaten: https://tools.pingdom.com/#5e9289c1ec800000

Hmm nee, nog niet screenshot waardig. Slechts 2 secondes sneller. Nog een test een uur later i.v.m. caching e.d. (https://tools.pingdom.com/#5e92b178c6400000): < 2s. Voorlopig conclusie: nogsteeds ongeschikt!

aaPanel – VPS Server (OpenLiteSpeed) Benchmarks

Update in 3e week van juli: Eindelijk tijd voor de beloofde benchmark. Dit keer met hetzelfde OLS + Redis wat gebruikt wordt door CyberPanel.

Bron: https://tools.pingdom.com/#5eb1bea9c8400000

Beter dan de vorige NGINX equivalent, en zelfs beter dan de testconfig van Plesk High Frequency! Ookal was dat helemaal niet het doel. Daar later nog meer over

Tijdelijke CyberPanel – VPS Server (OpenLitespeed)

Deze configuratie — met identieke server specificaties als hierboven — is gebruikt om Ramon van Webservicedienst.nl op zijn gemak te stellen dat het niet aan Cyberpanel ligt.

Bron: https://tools.pingdom.com/#5e92680106c00000

Dezelfde server, hetzelfde besturingssysteem, en toch 10x sneller? Ja dat is CyberPanel. Daarom beveel ik het al dik 3 jaar aan. Dus, as we speak wordt de quad i.pv. single core server voorzien van de nieuwste Cyberpanel server.

Update 28 juni: met het uitschakelen van modsecurity lijken de laadvertragingen verdwenen te zijn. Ik houd het nauwlettend in de gaten! Ongepland server onderhoud dus tot nader uitgesteld. Mocht blijken dat het niet verholpen is? Dan wordt het toch een herinstallatie, maar maken we van gelegenheid gebruik om te switchen van besturingssysteem van het huidige CentOS 7 naar Ubuntu 20.04 LTS. CentOS7 heeft weliswaar nog ondersteuning t/m juni 2024, CentOS8 slechts tot december 2021, en Ubuntu 20.04 LTS t/m 2025-2030! Dat geeft ons beide toch een zekerder gevoel. Of een second opinion van CloudLinux.

LEES óók  TransIP Performance VPS C2 Benchmark User Review

Vergelijking: Cyberpanel vs. Rhyker2U.com custom VPS server

Oops ik sla weer door in benchmarks draaien, maar nu ik toch bezig ben! Was benieuwd hoe CyberPanel zich eigenlijk weerhoudt tot mijn testserver van de afgelopen 3 jaar. Waar internationale Rhyker2U.com op draait. Dat betreft namelijk een ‘pi-hole in the cloud’ server met dus de standaard Lighttpd (lijkt qua werking op nginx) met PHP-FPM 7.3 met cloudflare als proxy.

Screenshot met benchmark resultaten wordt medio augustus ingevoegd!

Controlpanel vergelijkingstest

And the winner is: aaPanel! Oh, had je een uitgebreide review verwacht? Sorry daar is op dit moment geen tijd voor. Maar had nog 20+ kandidaten op mijn review lijstje staan: https://blog.rhyker2u.com/best-free-web-hosting-control-panels-to-manage-servers-hosted-services.html

Waarom mijn voorliefde voor aaPanel? De testresultaten waren namelijk niet bepaald positief, toch?

CyberPanel vs aaPanel

Niet te vergelijken! Andere doelgroep. Maar na de installatie werd ik wel vrolijk van dit inlogscherm:

Na invoeren van correcte link zichtbaar op de terminal CLI na installatie:

En na het inloggen:

aaPanel staat nog niet in de Vultr Marketplace, maar met 3,6 miljoen klanten in Azie, en ondersteuning van 3 populaire webstacks (OpenLiteSpeed via aaPanel appstore) een absolute winnaar! Misschien een vreemde conclusie (gezien de eerdere benchmark scores), maar als webontwikkelaar werd ik wel blij van de instel en security mogelijkheden van aaPanel. Zelfs beter dan commerciele oplossingen!

Wil je ook je eigen CyberPanel VPS of managed omgeving?

Wil je ook je eigen VPS? Dan wil Ramon van Webservicedienst.nl je vast als klant verwelkomen. Ik zou dan (opnieuw) kiezen voor de combinatie CyberPanel / OpenLiteSpeed; simpelweg aantoonbaar het snelst. Je kan hier bestellen: https://webservicedienst.nl/product/openlitespeed/

Zo! Kan ik nu weer verder waar ik daadwekelijk verder mee moet en medio juli 2021 officieel lanceert: